Amsterdam

Nieuw Zeeland



Allereerst is het natuurlijk belangrijk welke reisbestemming je kiest. Afhankelijk van de bestemming kijk je naar benodigde inentingen, vluchten en vliegtuigmaatschappijen, tickets, stop-overs, mogelijke retourvlucht en datum en verblijf. Deze pagina beschrijft onze keuzes.

Nieuw-Zeeland als bestemming

Nieuw-Zeeland lag voor ons al vrij lang vast als mogelijke bestemming. Nu we de kans kregen om er voor langere periode tussenuit te gaan kozen we definitief voor dit land. Met deze keuze viel ook de noodzaak van inentingen weg aangezien deze gewoonweg niet nodig zijn in Nieuw-Zeeland. Er helemaal tussenuit gaan betekende voor ons in eerste instantie voor een periode van twee á drie maanden. Hoe meer we ons gingen voorbereiden en inlezen in het land, hoe groter het verlangen werd om langer te blijven.

Deze twijfels hadden consequenties voor het soort ticket dat we gekocht hebben. We kozen voor een halfjaar ticket. Met dit ticket kan er maximaal een half jaar zitten tussen de vertrek- en retourdatum. Omdat een retourdatum al moest worden vastgezet kozen we voor drie maart. Toen vonden we dat een logische datum omdat we nog dachten aan een verblijf van drie maanden en er op het moment van boeken maarliefst vier maanden tussen vertrek en retourdatum zaten.

Beiden zijn we nog nooit langer dan drie weken van huis weggeweest. Vier maanden of wellicht zelfs zes maanden is dan een hele periode. Het schijnt dat je last van heimwee kan krijgen vanaf dag één. Als je daar drie weken later nog last van hebt, wordt het tijd om aan een terugreis te gaan denken. Geen van ons heeft ooit last gehad van heimwee, een periode van zes maanden lijkt ons dan ook aannemelijker. Aan het veranderen van de retourdatum zijn kosten verbonden. In ons geval gaat het om administratiekosten van 100 euro per persoon om de retourvlucht op een andere datum te laten zetten.

Vliegticket

Op drie november vertrekken we met de luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific naar Nieuw-Zeeland. Met het kiezen voor Cathay Pacific kozen we automatisch voor een stop-over in Hong Kong, waar we drie dagen zullen verblijven, voordat we verder vliegen naar Auckland. Bij het boeken van de vlucht gingen we uit van het huren van een auto dus kozen we voor een zogenaamd IT (Inclusive Tour) tickettarief dat lager ligt dan het reguliere tarief. Inmiddels zijn diverse aanbieders (zoals TunaFish) ingesprongen op de waanzinnig grote vraag naar goedkope tickets en reisverzekeringen. Hadden we een dergelijke maatschappij toen maar gekend, dan had ons dat flink wat geld bespaard!

Tijdens de voorbereidingen kwamen we erachter dat het huren van een auto helemaal niet zo slim is als je voor een lange periode in Nieuw-Zeeland verblijft. De kosten hiervan, zelfs met extreme korting, liggen rond de 21 euro per dag. Uitgaande van een verblijf van zes maanden, hebben we het dus over 3800 euro inclusief verzekeringen. Ons werd aangeraden om een auto te kopen. De prijs van een auto bedraagt ongeveer 1500 euro en met wat geluk kun je deze ook weer verkopen. Zelfs al zouden we de auto niet kunnen verkopen of in het allerergste geval een andere auto moeten kopen, zijn we nog een stuk goedkoper uit.

Omdat we gekozen hadden voor een IT-tarief ticket, waren we verplicht om een ‘dienst’ af te nemen van de luchtvaartmaatschappij. Uiteindelijk kozen we voor het overnachten in een hotel in Auckland bij aankomst op zeven november. Met vier overnachtingen konden we gebruik blijven maken van het IT-tarief. Dit geeft ons de mogelijkheid om over een eventuele jetlag heen te komen maar ook om een auto te kopen, informatie over de omgeving in te winnen, een bootreis van Wellington naar Picton (het Zuidereiland) te regelen, etc.

Andere bestemmingen

Wellicht, nu we toch aan die kant van de wereld zijn, gaan we naar de Fiji eilanden of Australië. Mochten we daarvoor kiezen, dienen we daar nu al over na te denken aangezien op die plekken wel inentingen nodig zijn. Onze uiteindelijke keuze kun je nalezen in de dagboekverhalen die we zullen proberen bij te houden, afhankelijk van de beschikbaarheid van Internetcafé’s.